Karta över Sverige

Center map

 

Sverige är ett land som ligger på Skandinaviska halvön i Nordeuropa. Sverige har 10,3 miljoner invånare. Sveriges huvudstad är Stockholm med 1,4 miljoner invånare. Göteborg, Malmö och Uppsala är tre till stora städer med över 200000 invånare. Sverige har väldigt låg befolkningstäthet på 22 invånare per kvadratkilometer. Sverige är en konstituell monariki med parlamentarisk demokrati och utvecklad ekonomi. Sverige är sedan november 1946 medlen i Förenta nationerna (FN) och sedan 1 januari 1995 medlem i Europeiska unionen (EU).

Det är ofta ett milt klimat i Sverige med stora temperaturskillnader som beror på värme från Golfströmmen. Lövträd är vanliga träd, i norr barrskogar med tall och gran, och härdiga björkar. Uppe i norr som präglas av fjäll har landet ett subarktiskt klimat. Det är kallare och mer snö i norra Sverige och varmare och mindre snö i södra Sverige. På sommaren kan det vara 20-30 grader varmt och på vintern kan det vara 15-20 grader kallt. Det beror förstås på vilket år och vart i landet, även Sverige blir påverkat av klimatförändringarna och vi går mot ett allt varmare klimat med kortare och varmare vintrar.

Många väljer att resa till Sverige tack vare landets fina natur och skog. På sommaren är det populärt att campa i skogen. I Sverige finns den så kallade ”allemansrätten” som ger dig friheten att campa, fiska och plocka bär och svamp i skogen så länge det inte det man plockar är fridlyst. På vintern är det populärt att åka till någon skidord och åka skidor. Sverige har många kända artister, bland annat ABBA, Roxette, Ace of Base och Avicii. Traditionell Svensk mat är ganska enkel. Den mest traditionella maträtten i Sverige är köttbullar. Det finns också många kända sportprofiler ifrån Sverige. Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg och Björn Borg är tre exempel. Sverige har också varit väldigt framgångsrika inom ishockey och skidåkning.